Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК – НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК

Дата: 26.07.2021 11:38
Кількість переглядів: 1444

«АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК – НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК»

 

Одна з най небезпечніших для ведення сільського господарства комах – американський білий метелик (Hyphantriacunea Drury) належить до обмежено поширених карантинних організмів  на території України та входить до переліку шкідливих організмів ЄОКЗР A2.

Американський білий метелик належить до родини Ведмедиків, який  шкодить квітам, листям та плодам близько 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Найбільш пошкоджує фруктові культури: яблуню, шовковицю, черешню, сливу, вишню, виноград, грушу, горіхволоський.  Це є причиною великого негативного впливу "американця" на сільське господарство.

 Судячи з назви, неважко здогадатися, що історичною батьківщиною американського метелика є Північна Америка, де він поширений на землях Канади до Мексики. На сусідньому південному континенті комаха обрала Колумбію. У 1952 році шкідник був виявлений на території України на Закарпатті, а незабаром з’явився у південних регіонах Росії та республіках Центральної Азії.

 Метелик поширюється по всьомусвіту, в основному, під час перевезення вантажів, в першу чергу, при збиранні ягід та фруктів. Також шкідник пересувається в транспортних засобах, з контейнерами та пакувальним матеріалом.

http://oblvet.org.ua/data/Novinu/18092019/2.jpg Американський метелик переживає зиму у вигляді лялечки. Він забирається у щілини будинків, у щілини кори дерев, у розломи гілок та інші куточки. Комаха виходить зі свого сховища лише навесні, коли починається цвітіння яблуні. Молод ігусениці їдять м’ясисту частину листя, багату соком, залишаючи своєрідний скелет. Дорослі особини здатні впоратися з цим, не залишаючи навіть сліду листя. Цей процесс триває до осені. Рослина не може нормально розвиватися. Цевпливає на її зовнішній вигляд, врожайність значно знижується. Якщо не вжити заходів, щодо боротьби з американським білим метеликом, то рослина може навіть загинути. Гусениці, як правило, живуть в колоніях. Збираючись у купи, вони заплітають гілки дерев та кущів павутинням.

Для попередження занесення та розповсюдження американського білого метелика слід проводити детальний огляд імпортних та вітчизняних вантажів, пакувального матеріалу, транспортних засобів, які надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів проводити під контролем державних інспекторів управління фітосанітарної безпеки.

Для боротьби у виявлених вогнищах шкідника застосовують агротехнічні та хімічні методи.  На невеликих присадибних ділянках надійним є механічний метод знищення шкідника, що грунтується на систематичному зрізуванні кубел і їх знищенні. А сааме гусениці третього-четвертого віків ведуть стадний спосіб життя і зосереджуються в кублах. За появи таких кубел їх зрізують секатором і скидають у відро з водою, зверху заливають гасом, машинною оливою чи просто олією, що прискорює загибель гусениць. Таку операцію повторюють через кожні 5 діб упродовж 15–20 діб як протии першого, так і другого поколінь.

Після зрізування кубел на стовбури дерев накладають ловильні пояси з гофрованого картону заввишки 30 см. чи соломи, обгорнутої папером, або поліетиленової плівки. Через 10–15 діб пояси знімають, відловлених лялечок згодовують домашній птиці чи знищують або закладають у щільні ящики, закриті зверху сіткою з діаметром отворів   3 мм. для вильоту ентомофагів. Виплоджених метеликів знищують.

Для вдалого знищення цього небезпечного шкідника пересічні громадяни не повинні стояти осторонь, проявляючи байдужість до стану навколишніх насаджень, а бути свідомими щодо важливості проведення захисних заходів і намагатись самостійно боротись із його розповсюдженням. Так, слід регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та в 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенолистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник. Не менш важливим є своєчасне інформування державних фітосанітарних інспекцій про виявлені гнізда шкідника.

У разі виявлення гнізд, а іноді і яйцекладок їх слід обов’язково зрізувати і спалювати разом із гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м — обприскувати пестицидами згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь