Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Податкова амністія: фахівці ДПС надали відповіді  на актуальні запитання

Дата: 21.12.2021 14:51
Кількість переглядів: 749

Податкова амністія: фахівці ДПС надали відповіді

 на актуальні запитання

 

Платники податків мали змогу поставити різноманітні питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування представникам податкової служби під час онлайн конференції Асоціації адвокатів України «Покрокова амністія: у питаннях та відповідях».

Заступник директора Департаменту податкового адміністрування – начальник управління адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків самозайнятих осіб ДПС Тетяна Мігас та начальник відділу з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб Департаменту податкового адміністрування ДПС Владислав Воінов детально роз’яснили основні аспекти механізму одноразового декларування.

Так, зокрема, Тетяна Мігас вкотре наголосила, що податкова служба не перевірятиме джерело походження активів, які громадянин зазначив у своїй одноразовій декларації.

«Платник самостійно визначає суму активів, з яких не було сплачено податки, та суму одноразового збору до сплати. Податкова приймає визначену вартість і не вимагатиме від платника підтверджуючих документів, якщо це – українські активи», – зазначила Тетяна Мігас.

Якщо мова йде про закордонні активи, то платник зобов’язаний надати відповідні документи.

Враховуючи численні запити щодо перевірок, які проводяться за результатами аналізу декларацій, Тетяна Мігас наголосила, що податкова служба проводить камеральну та документальну позапланову перевірки.  При цьому під час камеральних перевірок перевіряються лише логічні та арифметичні помилки в деклараціях, яких, як свідчить практика, практично немає.

ДПС має право звернутись до декларанта з запитом для підтвердження права власності на задекларовані активи, або у разі встановлення розбіжностей з наявною інформацією в базах даних. У разі ненадання платником відповіді на запит, буде проводитися документальна позапланова перевірка.

 «Умови, за яких податкова служба може надати інформацію про платника, чітко визначено в ст. 17 Податкового кодексу України. Працівники ДПС несуть персональну відповідальність за розголошення такої інформації – кримінальну, адміністративну та дисциплінарну», – підкреслила Тетяна Мігас.

Під час заходу фахівці ДПС надали відповіді на питання щодо можливості декларування криптовалюти, спадщини, отриманої з-за кордону, можливості скористатись процедурою одноразового декларування фізичними особами-підприємцями тощо.

Багато запитань стосувалося декларування рухомого та нерухомого майна. Так, зокрема, зазначалося, що платник самостійно визначає вартість свого майна, яке буде об’єктом одноразового декларування, та суму, з якої не було сплачено податки. Саме з цієї неоподаткованої вартості і буде вираховуватися сума одноразового збору.

Також цікавилися особливостями декларування активів, отриманих у 2020 році, але витрачених на купівлю рухомого та нерухомого майна вже у 2021 році. Так, за словами представників ДПС, у такому випадку декларується саме придбане майно.

Спілкування з цієї тематики буде продовжено у форматі питання-відповіді, які будуть оприлюднені на ресурсах ДПС. Також буде надано детальне роз’яснення, яким чином можна отримати відомості про власні доходи особи, які обліковуються в ДПС.

Враховуючи постійно зростаючий інтерес до процедури одноразового декларування, ДПС і надалі активно роз’яснюватиме механізм податкової амністії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь