Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАМ’ЯТКА ОБЕРЕЖНО! НЕБЕЗПЕКА

Дата: 12.10.2022 09:04
Кількість переглядів: 132

ПАМ’ЯТКА

 

 

 

ОБЕРЕЖНО! НЕБЕЗПЕКА

 

 

Фосфорні боєприпаси — тип запалювальної зброї, спорядженої білим фосфором. Крім авіабомб, фосфором начиняють авіабаки, артилерійські снаряди, ракети та реактивні снаряди, артилерійські міни і ручні гранати

. Їх застосування заборонено Женевською конвенцією про захист жертв війни (протокол від1977 року) та Конвенцією про конкретні види звичайної зброї.

 

 

 

БІЛИЙ ФОСФОР – це вогненебезпечна воскоподібна речовина від безбарвного до жовтого кольору із гострим запахом часнику. Через це його зберігають під водою, у закоркованих посудинах та за мінімального освітлення. При контакті з киснем легко займається. Температура його горіння – близько 800 °C.

Отруєння фосфором після його потрапляння всередину організму спричиняє мученицьку смерть. Смертельна доза для людини становить 0,05–0,15 г.

 

НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДИНИ

 

 

Якщо фосфор потрапляє в організм через рот, то викликає опіки ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту. Людина відчуває сильне печіння в роті, страждає від блювоти, діареї та сильного болю в животі.

Під час попадання на шкіру людини білий фосфор викликає важкі хімічні опіки. Білий фосфор може викликати ураження кісток та кісткового мозку, а також змертвіння тканин. На додаток, людина отримує не просто опіки, а глибинні рани.

Лікувати поранених фосфорними боєприпасами повинен лише спеціальний медичний персонал, тому після ураження слід негайно звернутись за кваліфікованою допомогою.

 

ПЕРША ДОПОМОГА

ПІД ЧАС УРАЖЕННЯ БІЛИМ ФОСФОРОМ

 

1. Як мога швидше варто позбутися одягу, до якого прилипали частки білого фосфору. Якщо такої можливості немає, то занурите уражену шкіру уводу або сильно зволожите.

2. Коли позбудетесь одягу, промийте уражені ділянки шкіри розчином бікарбонату натрію (сода) (1 склянка води + 1 чайна ложка соди) або холодною водою.

3. Змочіть шкіру та усуньте видимі частки фосфору (бажано під водою)негострим предметом або пінцетом.

Не можна торкатися фосфору пальцями!

4. Опіки варто закрити вологими пов’язками. Вони мають бути промочені фізрозчином, щоб запобігти повторному загорянню фосфору.

 

 

 

- Якщо фосфор потрапив на предмети, їх можна загасити засипаючи вологим піском або ґрунтом, поки до фосфору не перестане надходити кисень.

- Не торкайтеся руками частинок фосфору на шкірі або на одязі. По можливості занурите пошкоджену частину тіла у воду. Потрібно рясно поливати або змочувати водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору.

- У жодному разі не використовуйте вату і перекис водню! Коли перекис розпадається, утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору.

- Якщо людина, яка отримала фосфорні опіки, перебуває у свідомості, їй потрібно дати будь-які знеболювальні та заспокійливі препарати.

- При горінні фосфор також виділяє отруйні пари. Для виведення токсичних речовин з організму потрібно прийняти будь-який сорбент.

- Пийте багато води, також можна вживати молоко та лужну негазовану воду

 

ПАМ’ЯТКА

йодна профілактика

 

Як приймати йод при радіаційному забрудненні, щоб не отруїтися?

На жаль, нерідкі випадки отруєння при проведенні йодистої профілактики. Неправильне застосування розчину йоду небезпечне! У зв`язку з цим нагадує правила проведення профілактики йодом за відсутності йодистого калію в пігулках: 5% настоянка йоду застосовується дорослими і підлітками старше 14 років по 44 краплі 1 раз на день або по 20-22 краплі 2 рази на день після їжі на 1/2 склянку молока або води. Дітьми від  5 років і старше 5% настоянка йоду застосовується в 2 рази меншій кількості, ніж дорослими, тобто по 20 - 22 краплі 1 раз на день або по 10-11 крапель 2 рази на день на 1/2 склянку молока або води.

Найбільш правильно випивати це за один раз. 

Дітям до 5 років настоянку йоду всередину не призначають. Настоянка йоду може застосовуватися шляхом нанесення на шкіру. Захисний ефект нанесення настоянки йоду на шкіру зіставимо з її прийомом всередину в тих же дозах. Настоянка йоду наноситься тампоном у вигляді смуг на передпліччі, гомілці. Цей спосіб захисту особливо прийнятний у дітей молодшого віку (молодше 5 років), оскільки пероральна настоянка йоду у них не застосовується. Для виключення опіків шкіри доцільно використовувати не 5%, а 2,5% настоянку йоду. Дітям від
2-х до 5 років настоянку йоду наносять з розрахунку             20-22 краплі в день, дітям до 2-х років — в половинній дозі, тобто 10-11 крапель в день. Йодна профілактика починається негайно при загрозі забруднення повітря і території в результаті аварії ядерних реакторів, витоку або викидів підприємствами в атмосферу продуктів, що містять радіоізотопи йоду.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Йодна профілактика починається негайно при загрозі радіаційного забруднення.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Йодна профілактика проводиться шляхом прийому внутрішньо пігулок йодистого калію, а вразі його відсутності – водно-спиртового розчину йоду.

 

? Дорослим та дітям старше за 5-ть років – 1 пігулка по 0,125 г чи 20 крапель водно-спиртового розчину йоду за 1 прийом.

? Дітям від 2-х до 5-ти років по 1/2 пігулки чи 10 крапель водно-спиртового розчину йоду за прийом.

? Дітям до 2-х років та дітям на штучному вигодовуванні – по 0,25 дози дорослих чи 5 крапель водно-спиртового розчину йоду за прийом.

? Вагітним жінкам – 1 пігулка по 0,125 г з одночасним прийомом 0,75 г (3 пігулки по 0,25 г) перхлорату калію.

? Новонароджені, що знаходяться на грудному вигодовуванні, отримують необхідну дозу препарату з молоком матері, яка отримала 0,125 г стабільного йоду.

Настоянка йоду може застосовуватися шляхом нанесення на шкіру.

Захисний ефект нанесення настоянки йоду на шкіру зіставляється з її прийомом всередину в тих же дозах. Настоянка йоду наноситься тампоном у вигляді смуг на передпліччі, гомілці. Цей спосіб захисту особливо прийнятний у дітей молодшого віку (до 5 років).

Оповіщення та інформування населення про початок та закінчення проведення йодної профілактики проводиться місцевими органами влади. Населенню роз’яснюється де отримати, коли і як приймати препарати йодиду калію.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ !

Неправильне застосування розчину йоду небезпечно для Вашого здоров’я!

Отруйні речовини

Небезпечні хімічні речовини

Радіаційна небезпека

Отруйні речовини нервово-паралітичної дії

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь