Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика грипу і ГРВІ.

Дата: 02.11.2022 09:16
Кількість переглядів: 155

Профілактика грипу і ГРВІ.

                                                                 

Профілактика ГРВІ та грипу серед дітей у навчальних і виховних закладах     

      В осінньо-зимово-весняний період на простудні захворювання хворіють приблизно 80% дітей. Особливо схильні до грипу і ГРВІ діти, які відвідують заклади дошкільної освіти і школи.

     На жаль, якогось універсального засобу захисту від усіх вірусних інфекцій не існує, адже викликати ГРВІ здатні понад 300 видів  вірусів. Але зменшити ризик виникнення захворювання можна.

     Насамперед цьому сприяють профілактика зараження і зміцнення організму дитини. Таким чином можна підвищити опірність організму дитини до інфекції.

    Як відомо, основним джерелом зараження є людина. Тому чим більша кількість людей, з якими контактує дитина, тим більша ймовірність інфікування. Такий небезпечний для дитини контакт може відбутися  у дитячому садку або школі, у місцях великого скупчення людей.      

    Отож у період сезонного підвищення захворюваності або в період епідемії грипу бажано скоротити до мінімуму контакти дитини з сторонніми людьми.
Також варто створити перешкоди на шляхах передачі вірусної інфекції, тобто вплив на сам механізм зараження.
Основним шляхом поширення респіраторних вірусних інфекцій є повітряно-крапельний шлях.

   Відомо, що віруси протягом багатьох годин і навіть діб зберігають свою інфікуючу здатність в умовах теплого, сухого, нерухомого повітря. Тільки при регулярному провітрюванні і зволоженні повітря в приміщенні ризик інфікування значно знижується. Тому слід проводити провітрювання дитячої кімнати по 15 хвилин до 5 разів на добу, і наскрізне провітрювання один раз в день.

   Не менш ефективним способом профілактики вірусних інфекцій є застосування сольових розчинів у вигляді промивання носа. Вони зменшують концентрацію вірусів в носоглотці і носових ходах. Для цього необхідно регулярно закапувати їх в ніс і полоскати сольовим розчином горло. Особливо важливо це проводити при реальній загрозі зараження.

    Важливими є повноцінне харчування, дотримання режиму дня, загартовування, заняття фізкультурою і спортом, вітамінотерапія.

    Щодо повноцінного харчування, то воно повинне за своїм складом відповідати віку дитини, містити необхідні мікроелементи і вітаміни. У раціон харчування дітей слід включати обов’язково кисломолочні продукти, які сприяють нормалізації мікрофлори кишківника, адже дисбактеріоз є чинником, що порушує нормальну роботу імунної системи.

    Підвищити стійкість дитячого організму до інфекції можна за допомогою загартовування. Однак ефективним цей спосіб буде за умови дотримання низки правил: проводити регулярно в будь-який час року, час загартовування слід поступово збільшувати, проводити з урахуванням індивідуальних і вікових особливостей дитини, тривалість процедури не повинна бути більше за 20 хвилин; процедури повинні викликати у дітей позитивні емоції.

    Для профілактики вірусних інфекцій потрібні вітаміни. У зимово-весняний період нестача вітамінів в продуктах харчування заповнюється прийомом вітамінних комплексів.

   При попаданні вірусу в організм тільки стан імунної системи визначає, чи зможе малюк не захворіти. Підвищити стійкість організму до потрапляння в нього вірусів можна і потрібно. Цього можна домогтися шляхом активації місцевого імунітету та вакцинації.

   Найбільш ефективним і важливим є нормальний імунітет, тобто самозахист слизових оболонок дихальних шляхів за допомогою спеціальних речовин (імуноглобулінів, лізоциму тощо). Це можливо,  якщо слизові оболонки не пересихають, і збережений нормальний склад слини, виділень з носа та харкотиння. Щоб місцевий імунітет «працював», необхідно: забезпечити підтримання оптимальної температури і вологості в приміщенні, одягати дитину на прогулянку відповідно до погодних умов, не допускаючи перегрівання, забезпечити наявність напоїв дитині після активних ігор або занять спортом, щоб не було пересихання в роті, при відсутності зволожувачів повітря слід зволожувати слизові оболонки зіву і носа сольовими розчинами.

   Якщо врахувати, що протигрипозні вакцини при своїй високій ефективності добре переносяться, то вже з жовтня-листопада слід серйозно подбати про вакцинацію дитини проти грипу. Особливо важливо вакцинувати дітей, що мають будь-яке хронічне захворювання (органів дихання, серцево-судинної системи, сечовидільної системи, цукровий діабет тощо).

   І пам’ятайте, навіть якщо ваша дитина все одно заразиться гриппом чи ГРВІ, профілактичні заходи допоможуть організму краще перенести захворювання, а сама хвороба протікає в цьому випадку набагато легше.

 

 

Новоукраїнський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь