Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО-БОТУЛІЗМ!

Дата: 16.01.2023 11:25
Кількість переглядів: 123

ОБЕРЕЖНО-БОТУЛІЗМ!

Ботулізм не відноcять до числа інфекційних хвороб.

У Міжнародній класифікації хвороб ботулізм позначений як класичне харчове отруєння, викликане Clostridium botulinum, проте є важкий перебіг ботулізму, труднощі діагностики в перші дні захворювання та висока смертність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як другорядної.

Згідно інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) спалах ботулізму вважають надзвичайною ситуацією. Успіх лікування в значній мірі залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботуліністичного антитоксину.

Хвороба характеризується ураженням нервової системи, при тяжкому перебігу-порушенням функції ковтання та гострою дихальною недостатністю.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Спори, що мають здатність протягом тривалого часу зберігатися, за певних умов можуть перетворюватись у вегетативні форми і накопичуватись у ґрунті, мулі, а особливо, в трупах тварин.

Джерелами інфекції є мертві тварини, птахи, риби. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, де накопичений токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника. Найчастіше це в’ялена або слабо посолена не патрана риба, ковбаса, шинка, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Інкубаційний період при харчовому ботулізмі - від 8 годин до 10 діб, при рановому– 5-14 діб. Підтвердженням діагнозу є виявлення ботулотоксину в досліджуваному матеріалі - кров, блювотні маси.

Усі хворі на ботулізм, незалежно від тяжкості підлягають обов’язковій госпіталізації, оскільки перебіг захворювання, ймовірність ускладнень непередбачувані. Безпосередньої небезпеки для оточення хворі не являють.

Головний прицип профілактики – ретельне дотримання технологій приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування.

Ботулізм віднесений МОЗ до особливо небезпечних інфекцій, які відносяться до групи бактеорологічної зброї.

За 5 місяців поточного року в Україні зафіксували 23 випадки захворювання на ботулізм з 26 постраждалими, двоє хворих померло. За результатами розслідування встановлено, що 12 випадків пов'язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 10 випадків - із в’яленою рибою    (7 – домашнього виготовлення, 3 – придбаною в місцях стихійної торгівлі), один випадок – з рибною продукцією, придбаною в магазині (походження потенційно небезпечної продукції, яка була поставлена до магазину, встановлюється). Летальні випадки сталися у Львівській та Чернігівській областях внаслідок вживання риби тараньки, придбаної у місці стихійної торгівлі, й м’ясного паштету домашнього виготовлення.

На Кіровоградщині з початку року зареєстровано один лабораторно підтверджений випадок ботулізму з двома потерпілими в м. Новомиргород Новоукраїнського району. Захворювання двох чоловіків 54 та 26 років було пов’язане із вживанням консервованого рибного паштету домашнього приготування.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Із метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- такі продукти слід зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх вживання;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

 

 

Новоукраїнське районне управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає вашу увагу що хворобу легше попередити, ніж лікувати!

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своєз доров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь