Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОВОДЖЕННЯ З ПРОДУКТАМИ ХАРЧУВАННЯ В ЗАКЛАДІ ТОРГІВЛІ ЗА МОЖЛИВОСТІ ВИНИКНЕННЯ РАДІАЦІЙНОЇ АВАРІЇ

Дата: 10.08.2023 10:58
Кількість переглядів: 76

ПОВОДЖЕННЯ З ПРОДУКТАМИ ХАРЧУВАННЯ В ЗАКЛАДІ ТОРГІВЛІ ЗА МОЖЛИВОСТІ ВИНИКНЕННЯ РАДІАЦІЙНОЇ АВАРІЇ

У разі виникнення радіаційної аварії суб’єктам господарювання закладів торгівлі, де здійснюється продаж харчової продукції, необхідно вжити наступних заходів:

  1. Треба припинити продаж продуктів харчування, які потенційно можуть бути забрудненими радіоактивними речовинами. Це стосується як упакованих продуктів, так і продуктів, які продаються на вагу.
  2. Варто відокремити продукти, які підпали під радіаційне забруднення, від інших. Маркуйте ці продукти чіткими позначеннями або знаками, щоб запобігти їх подальшому продажу чи вживанню.
  3. Видаліть забруднені продукти харчування з доступу клієнтів та персоналу. Розмістіть на видному місці повідомлення, що такі продукти не можна вживати і вони будуть видалені або відновлені після оцінки безпеки.
  4. Здійсніть радіаційний моніторинг продуктів харчування, якщо є така можливість. Вимірюйте рівень радіації на поверхні упаковок та відповідних контейнерів. Це допоможе визначити, які продукти можуть бути безпечними для подальшого використання, а які слід видалити.

Продавцям, виробникам та постачальникам харчових продуктів необхідно дотримуватися інструкцій та рекомендацій органів влади щодо здійснення моніторингу, лабораторних досліджень, тимчасового зупинення виробництва або постачання продуктів харчування, очищення та безпечного відновлення виробництва та постачання.

Аби продавець мав змогу відслідковувати відповідність продукції вимогам якості під час подальшого приймання товарів від постачальників, можна вжити наступних заходів:

  • розробіть чіткі процедури та стандарти контролю якості для приймання товарів від постачальників. Включіть у ці процедури перевірку документів, відповідність специфікаціям, огляд товару та лабораторні дослідження;
  • перевірте, чи відповідають документи від постачальників, такі як сертифікати якості, накладні та інші документи, встановленим стандартам і вимогам;
  • при проведенні приймання товарів від постачальників зверніть увагу на візуальні ознаки якості: зовнішній вигляд упаковки, маркування та етикетку товару. Переконайтеся, що товар не має ознак пошкодження або забруднення;
  • за потреби виконуйте лабораторні дослідження продуктів харчування для перевірки наявності радіоактивного забруднення або інших шкідливих речовин. Звертайтесь до акредитованих лабораторій для здійснення таких аналізів;
  • ведіть документацію про приймання товарів та результати контролю якості. Зберігайте цю інформацію на тривалий період;
  • залучайте регуляторні органи або органи державного нагляду для здійснення додаткових перевірок, консультацій та встановлення стандартів контролю якості;
  • розгляньте можливість проведення аудитів постачальників з метою перевірки їх систем контролю якості та дотримання стандартів безпеки та якості.

Важливо встановити чіткі процедури та стандарти контролю якості, а також підтримувати відкритий та довірливий взаємозв'язок з постачальниками. При виявленні будь-яких проблем щодо якості товарів, повідомте постачальника та виконайте відповідні заходи, включаючи можливість припинення співпраці в разі систематичних проблем.

Зазначимо, що в зоні ураження забороняється реалізація харчових продуктів на відкритій місцевості (агропродовольчих ринках) з метою попередження забруднення радіонуклідами. Харчові продукти, якими торгували на відкритій місцевості (ринку), проходять лабораторні дослідження на наявність радіонуклідів. В разі виявлення такі продукти забороняють до реалізації та вилучають для утилізації (спалювання).

 

Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь