Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи передбачена відповідальність за застосування праці іноземців без дозволів?

Дата: 18.08.2023 09:22
Кількість переглядів: 57

Чи передбачена відповідальність за застосування праці іноземців без дозволів?

Так, передбачена.

Це врегульовано частиною 5 статті 53 Закону України “Про зайнятість населення”. Штрафні санкції застосовуються до роботодавців у таких випадках: 

  • у разі застосування роботодавцем праці іноземців та осіб без громадянства (далі - іноземці) на умовах трудового або іншого договору без дозволу на застосування праці іноземця стягується штраф за кожну особу у двадцятикратному (134 тис. грн) розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення;
  • у разі застосування праці іноземця на інших умовах, ніж ті, що передбачені дозволом, або іншим роботодавцем - штрафна санкція у десятикратному (67 тисяч грн) розмірі мінімальної заробітної плати.

Окрім того, звертаємо увагу, що передбачена адміністративна відповідальність іноземця та керівника роботодавця у разі порушення порядку перебування іноземця на території України.

Статтею 203 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс) передбачено, що порушення іноземцями правил перебування в Україні, у тому числі, працевлаштування без відповідного дозволу на це (якщо необхідність такого дозволу передбачено законодавством України) тягне за собою накладення штрафу від ста (1700 грн) до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн).

Відповідно до статті 204 Кодексу порушення посадовими особами підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, у тому числі іноземних суб'єктів господарської діяльності, що діють на території України, фізичними особами - підприємцями, які використовують найману працю, встановленого порядку працевлаштування тягне за собою накладення штрафу від ста (1700 грн) до двохсот (3400 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Примітка. Законом України від 29 червня 2023 року № 3196-IX “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції” (має набрати чинності 20 серпня 2023 року) внесено зміни до Кодексу. Зокрема, статті 203, 204, 205 “Невжиття заходів до забезпечення своєчасної реєстрації іноземців і осіб без громадянства” Кодексу викладені в новій редакції, стаття 206 “Порушення порядку надання іноземцям та особам без громадянства житла, транспортних засобів та сприяння в наданні інших послуг” Кодексу виключена. Кодексом буде передбачено, зокрема, що умисне невжиття приймаючою стороною заходів для своєчасного подання іноземцями заяв для оформлення документів на право проживання (перебування) в Україні чи неповідомлення у встановлений законом строк про припинення підстав для тимчасового проживання чи тимчасового перебування в Україні іноземців, яких вона запросила в Україну чи приймає в Україні, тягнутиме за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від ста (1700 грн) до двохсот (3400 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ознайомитися з Законом України від 29 червня 2023 року № 3196-IX можна на парламентській вебсторінці за посиланням https://is.gd/smLn3q

Є питання щодо застосування в Україні праці іноземців та осіб без громадянства? Телефонуйте за номером (044) 244 94 92 або завітайте на сайт обласного центру зайнятості за посиланням https://is.gd/quBMsx

Виникають інші питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до обласного центру зайнятості, філій чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості  https://is.gd/MvNvro Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь