Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи передбачаються додаткові гарантії у сфері праці для іноземців міждержавними угодами?

Дата: 11.09.2023 10:41
Кількість переглядів: 190

Чи передбачаються додаткові гарантії у сфері праці для іноземців міждержавними угодами?

На початку нагадаємо, що відповідно до статті 42 Закону України “Про зайнятість населення” роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі – іноземці) на території України на підставі дозволів, що видаються регіональними центрами зайнятості. Для оформлення дозволу роботодавець подає відповідний комплект документів, у тому числі проєкт трудового договору (роботодавець зобовязаний укласти з іноземцем трудовий договір не пізніш як за 90 календарних днів з дати видачі дозволу). Відповідно до статті 42-8 вказаного Закону підставою для зупинення розгляду заяви про видачу дозволу є, серед іншого, невідповідність умов проєкту трудового договору з іноземцем законодавству України про працю.

Виходячи з вищевикладеного, трудовий договір з іноземцем має відповідати законодавству України про працю.

Відповідно до статті 8-1 Кодексу законів про працю України, якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовуються правила міжнародного договору або міжнародної угоди.

Тобто, якщо з країною походження іноземця укладено відповідний міжнародний договір, при укладенні з іноземцем трудового договору мають враховуватися норми такого міжнародного документу.

Як приклад можна розглянути Угоду про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів, укладену в рамках Співдружності Незалежних Держав (ратифікована Законом України від 11 липня 1995 року № 290/95-ВР, далі – Угода).

Відповідно до статті 6 Угоди трудова діяльність працівника оформляється трудовим договором (контрактом), укладеним з роботодавцем українською та російською мовами. У трудовому договорі повинні міститися основні реквізити роботодавця та працівника, професійні вимоги до працівника, відомості про суть роботи, умови праці та її оплати, тривалість робочого дня і відпочинку, умови проживання, а також термін дії трудового договору, умови його розірвання, порядок покриття транспортних витрат.

Відповідні положення мають містити трудові договори, що укладаються національними роботодавцями з іноземними найманими працівниками – громадянами країн СНД, що працюють відповідно до виданих державною службою зайнятості дозволів.

Додатковою гарантією можна визначити, серед іншого, покриття транспортних витрат іноземця.

Примітка. Слід зазначити, що Законом України від 29 червня 2023 року                               № 3192-IX (набрав чинності 21 липня 2023 року) зупинено у відносинах України з Російською Федерацією та Республікою Білорусь дію Угоди та протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди.

Також постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2023 року № 639 припинено дію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про трудову діяльність і соціальний захист громадян України і Росії, які працюють за межами кордонів своїх країн. Згідно листа Міністерства закордонних справ України від 10 липня 2023 року дія цієї Угоди припинена 4 липня 2023 року http://surl.li/kwhkv

У вас є питання сфери зайнятості? Зверніться до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами https://is.gd/70FIVi Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь