Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩОБ ДИТИНА БУЛА ЗДОРОВОЮ: СКІЛЬКИ БІЛКІВ, ЖИРІВ, ТА ВУГЛЕВОДІВ МАЄ БУТИ У ЇЇ ТАРІЛЦІ

Дата: 01.12.2023 09:53
Кількість переглядів: 70

ЩОБ ДИТИНА БУЛА ЗДОРОВОЮ: СКІЛЬКИ БІЛКІВ, ЖИРІВ, ТА ВУГЛЕВОДІВ МАЄ БУТИ У ЇЇ ТАРІЛЦІ

 

         Для нормального росту та функціонування дитячого організму важливо отримувати поживні речовини з їжі. Йдеться про білки, жири та вуглеводи.

                                                 Вуглеводи

        Вуглеводи забезпечують людський організм необхідною енергією, а також є джерелом клітковини, вітамінів (насамперед, фолієвої кислоти, вітамінів групи В) та мінералів (зокрема, цинку, магнію, калію, селену та заліза).

        Вуглеводи мають складати 45-65% від добового раціону. Для того, щоб отримати необхідну кількість вуглеводів, дитині достатньо з’їдати 4-5 порцій овочів та фруктів на день (1 порція – це один овоч чи фрукт вагою 80-100 г) та 3 порції зернових продуктів (1 порція в сухому вигляді каші чи макаронів – як кулак, 1 шматочок цільнозернового хліба).

       Важливо пам'ятати, що вуглеводи бувають прості та складні. Прості вуглеводи – це ті, які складаються з мінімальної кількості структурних елементів і засвоюються організмом дуже швидко. Це цукор у будь-якому вигляді: рафінований цукор, варення, мед, шоколад, газовані напої, будь-яка випічка, солодкі фрукти, соки.

       Саме тому рекомендуємо робити акцент саме на складних вуглеводах. Складні вуглеводи містять у собі клітковину, яка важлива для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Вона перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в кишківнику, що дає змогу отримувати енергію з їжі поступово і на тривалий час. Окрім того, клітковина є поживним середовищем для розвитку корисних бактерій у кишечнику. Складні вуглеводи містяться в овочах, фруктах, цільнозернових кашах та хлібі, в макаронах з твердих сортів пшениці.

                                                       Білки

        Білки забезпечують клітини організму будівельним матеріалом, входять до складу гормонів та травних ферментів, а також беруть участь у транспорті кисню. Для дітей старше 4 років частка білків має складати 10-30% від добового раціону.

        Білки також бувають двох видів – тваринного та рослинного походження. Важливо знати, що частка тваринного білка має переважати над рослинним і складати 65-70% всього денного раціону. Тому що тваринний білок, на відміну від рослинного, містить весь спектр необхідних незамінних амінокислот, важливих для нормального розвитку дитячого організму. Гарними джерелами тваринного білка є нежирне м’ясо, птиця, риба, молочні продукти та яйця. Рослинний білок міститься у таких продуктах, як соя та бобові: маш, горох, квасоля і сочевиця.

                                                      Жири

        Завдяки жирам відбувається транспорт вітамінів в організмі, утворюється енергія та навіть виробляються деякі гормони. З їжею діти мають отримувати рослинні та тваринні жири.

        Найкориснішим жиром або жирними кислотами є ті, які містяться у риб’ячому жирі. Вони носять назву Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, вони зменшують ризик багатьох захворювань, включаючи серцево-судинні, неврологічні, запальні, поліпшують багато важливих функцій в організмі. Для отримання Омега-3 у достатній кількості необхідно вживати дві порції по 200 г жирної морської риби на тиждень, наприклад, оселедця чи лосося.

        Рослинні мають переважати над тваринними та становити 3-4 порції на день, або не менше 20% від добового калоражу. Для орієнтира – одна порція це жменя горіхів чи насіння, половинка авокадо або 1 ч. л. рослинної олії. Джерелами рослинних жирів є горіхи, насіння та олії з них, оливкова олія, авокадо.

       Більшість тваринних жирів належать до групи насичених. Якщо протягом тривалого часу споживати велику кількість продуктів, багатих на них, це може призвести до інфаркту або інсульту в дорослому віці. Важливо слідкувати за споживанням дитиною таких жирів. Їх частка має становити не більше 10%, це приблизно 20 г на день. Тваринні жири містяться у жирному м’ясі, салі, вершковому маслі, вершках, молоці чи сметані.

       Окремо варто сказати про категорію трансжирів – сполук, утворених промисловими виробництвами з метою збільшення терміну придатності продуктів. Вони входять до складу чи не всіх магазинних солодощів: морозива, цукерок, пончиків, крекерів, печива, пирогів, панкейків, тортів та тістечок. Трансжири дуже небезпечні, бо підвищують ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи у дорослому віці.

 

Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь