Рівнянська сільська рада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як не отруїтися під час новорічних свят

Дата: 03.01.2024 14:28
Кількість переглядів: 127

Як не отруїтися під час новорічних свят

 

На новорічні свята люди традиційно готують багато страв, тож одним з наслідків може стати отруєння чи захворювання на гострі кишкові інфекції. Важливо під час підготовки до свята пам'ятати про небезпеку страв, які неправильно зберігалися або приготовлені з не зовсім свіжих продуктів.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, через брудні руки й предмети побуту. Найчастіше, збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження наприклад: м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти, у немитих фруктах і овочах.

Симптоми при кишкових інфекціях

-інфекційно-токсичний синдром проявляється підвищенням температури й симптомами інтоксикації – слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, іноді, на тлі високої температури, може виникати блювота.

http://bashtanskaotg.gov.ua/storage/news/article/f2c97301ce0816d2db23a9d41044ce20 -кишковий синдром, симптоматика якого залежить від рівня ураження шлунково-кишкового тракту і відповідає, наприклад, гастриту, який проявляється болями в області шлунку, постійною нудотою, блювотою після прийому їжі або пиття води, викликати її може навіть ковток рідини.

"Харчові отруєння – це теж захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, проте на відміну від гострих кишкових інфекцій вони виникають через потрапляння в організм токсинів, що утворюються, коли були порушені правила кулінарної обробки продуктів".

Прояви харчового отруєння

Загальні симптоми харчового отруєння з’являються раптово та, в залежності від тяжкості перебігу, можуть бути різними у своїх проявах, але теж, як і при кишкових інфекціях, не є суто специфічними. З них можна виділити:

-діарею (зазвичай помірено виражена, може бути кров’янистою),

-нудоту,

-блювання,

-спастичний біль у животі,

-іноді підвищення температури.

 

Як уникнути отруєння

- купуйте продукти та алкогольні напої в спеціалізованих магазинах, обов’язково звертайте увагу на терміни реалізації, умови зберігання та вигляд пакування;

- відмовтесь від закупів на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- не слід купувати продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;

- не вживайте продуктів та напоїв, термін споживання яких закінчився та при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;

- вживайте тільки свіжоприготовану їжу; салати зберігайте в незаправленому виді, заправляти їх слід безпосередньо перед вживанням, адже їх термін придатності обмежений, наприклад, у майонезних салатів – це не більше 24 годин, овочевих на олії – 36 годин, але це за умови дотримання температурних вимог при зберіганні;

- зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; приготовані страви слід зберігати гарячими (60°C) аж до подавання до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- для споживання та приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;

- свіжі овочі, фрукти ретельно промивайте водою, при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом;

- зберігайте сирі продукти, наприклад м’ясо та рибу, окремо від готових страв; для їх обробки користуйтеся окремим кухонним приладдям (ножами й обробними дошками);

- ретельно готуйте їжу: просмажуйте чи проварюйте продукти (м’ясо, яйця і морепродукти); доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°C;

- суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, додатково вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які ви будете використовувати.

 

                                                                                         Новоукраїнське районне управління

                                                               Головного управління

                                                                       Держпродспоживслужби в

                                                                   Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь